top of page
jubileu2025logotip-CAT.png

Jubileu 2025
Un any per l'esperança


«L'esperança no defrauda» 
                                                                                  Romans 5,5

Una oportunitat per l'esperança

Els anys jubilars o jubileus tenen el seu origen en el judaísme. De fet, la paraula "Jubileu" ve de l'any jueu del "yōbēl", que significa cabra, ja que s'anunciava l'arribada d'aquest temps especial amb el so que es feia amb la banya d'una cabra. Se celebrava cada 50 anys i era com un any de gràcia, que deixava descansar la terra, perdonava deutes o tornava terrenys alenats. Fins i tot, els esclaus recuperaven la seva llibertat.

Amb el cristianisme, es va recuperar aquesta tradició a l'any 1300, i al 1400 es va proposar celebrar-lo cada 25 anys.

Aquest 2025, el Papa Francesc ha proclamat aquest any amb una butlla (és un tipus de document general amb el qual es concedeixen gràcies, algun privilegi o, fins i tot, tractar temes administratius) anomenada "L'esperança no defrauda". En aquest document el papa ens convida a viure el jubileu com a una oportunitat per revifar l'esperança i proposa formes pràctiques per viure-la  com una decisió.

Comprèn més i millor que és el jubileu al blog de Mn. Oriol i llegint la Butlla papal.

Programa i objectius

318.jpg

6 aspectes que has de saber sí o sí, sobre el jubileu

  1. Ens converteix en pelegrins. L'any jubilar ens convida a "moure'ns", entenent que quan canviem de lloc, ens convertim en una persona diferent. Però no és necessariament (encara que sí recomanable sempre que sigui possible) un pelegrinatge físic, és més aviat un camí de la ment i el cor.
     

  2. La Porta Santa. Jesús a l'Evangeli de Sant Joan explica que Ell és la porta de la salvació (Joan 10,7). A l'any sant, a Roma s'obre la Porta Santa, on entren els pelegrins. Però per aquells que no poden anar a la ciutat eterna, l'Església proposa catedrals i parròquies properes a les que pelegrinar. A la nostra Diócesi de Terrassa,  tenim la Catedral del Sant Esperit (Terrasssa), el Santuari de la Mare de Déu de la Salut a Sabadell i la parròquia de Sant Esteve de Granollers.
     

  3. Una oportunitat per a la Reconciliació. El jubileu, al ser un any de gràcia, és també una oportunitat per redescobrir el Sagrament de la Reconciliació. Fins i tot, algunes esglésies ofereixen aquest sagrament de manera continuada.

  4. Un camí «de pregària». La pregària forma part del camí, de l'itinerari del jubileu. Portar al Senyor en el peregrinatge, aturar-nos per estar amb Ell és part imprescindible per arribar a la meta.

  5. La Litúrgia. La litúrgia és la manifestació pública de la pregària que té com a punt més alt l'Eucaristia. Però a l'Eucaristia no podem arribar sols, sinó en comunitat. És a dir, es tracta no només d'una pregària privada, sinó la participació amb altress persones.

  6. La professió de fe. Als cristians ens uneix una sola fe en Jesús. I recitar el credo és una manera d'entrar en comunió (es a dir en unió comunitària) amb l'Església, una família de famílies.

El logo i la mascota 

El jubileu d'aquest any està carregat de simbolisme, també en la part gràfica. Descobreix el que significa el logo i "Luce", la mascota de l'any jubilar.

jubileu2025logotip-CAT.png
  • El logotip representa quatre figures que simbolitzen la humanitat procedent dels quatre punts cardinals.

  • Abraçades entre elles, representen la solidaritat i la fraternitat, però també la comunitat.

  • La primera figura agafa la Creu, que és signe d’esperança en els moments de més dificultat.

  • La Creu no és recta, sinó que s’inclina cap a la humanitat.

  • La Creu s’allarga i es converteix en una àncora a la qual ens aferrem, i de fet recorda la Carta als Hebreus (6,19), que ens diu que l’àncora de la nostra vida és l’esperança en Jesús.

  • Les figures van sobre l’aigua, una aigua moguda, que representa que de vegades el camí de la vida no és sobre aigües tranquil·les.

  • La tipografia és verda: el color que, per tradició, a Occident associem amb l’esperança.

Saps què és una indulgència?

2149366576.jpg
jubileu2025logotip-CAT.png

Aquest any jubilar 2025,  en el que l'Església ens convida a ser "Pelegrins d'esperança", està acompanyat de la misericòrdia de Déu, i és possible obtenir la indulgència plenària: un do de gràcia que ens permet esborrar tots els nostres pecats com si mai no haguessim cometre cap, com es diu en castellà "borrón y cuenta nueva". Aquí et presentem un resum molt breu de com obtenir-la:
 

  1. Estar realment penedits, renunciant a tot pecat.

  2. Confessar-se i combregar.

  3. Pregar per les intencions del Papa.
     

Podem obtenir la Indulgència en aquestes circumstàncies:

  • Pelegrinatges: Visitant llocs sagrats designats, com basíliques, catedrals o santuaris, i participant en celebracions litúrgiques, com la Missa, el rosari o el viacrucis.

  • Visites devotes: Pregant i reflexionant en llocs jubilares, concloent amb el Parenostre, el Credo i invocacions a la Verge Maria.

  • Obres de misericòrdia: Ajudant els necessitats, visitant malalts o persones soles, i realitzant accions de caritat i penitència.

  • Per als impossibilitats: Els qui no puguin participar presencialment per malaltia, edat o altres impediments poden obtenir la indulgència unint-se espiritualment a les celebracions i resant des del seu lloc.

  • Actes penitencials: Abstenint-se de distraccions innecessàries, fent dejuni, ajudant els pobres o dedicant temps al voluntariat.
     

La Indulgència es pot obtenir diàriament sota aquestes condicions i es pot aplicar també per les ànimes del Purgatori.

La pregària del Jubileu

papa-orando.jpg

El Papa Francesc ha escrit una preciosa pregària, per resar durant el Jubileu:

Pare que estàs al cel,

que la fe que ens has donat en

el teu Fill Jesucrist, el nostre germà,

i la flama de la caritat

infosa en els nostres cors per l’Esperit Sant,

despertin en nosaltres la benaurada esperança

en la vinguda del teu Regne.

Que la teva gràcia ens transformi

en dedicats conreadors de les llavors de l’Evangeli,

que fermentin la humanitat i el cosmos,

en espera confiada

dels cels nous i de la terra nova,

quan, vençudes les forces del mal,

es manifestarà per sempre la teva glòria.

Que la gràcia del Jubileu

revisqui en nosaltres, Pelegrins de l’Esperança,

l’anhel dels béns celestials

i es vessi arreu del món

l’alegria i la pau

del nostre Redemptor.

A tu, Déu beneït eternament,

siguin la lloança i la glòria pels segles.

Amén.

FAQS
Preguntes freqüents

FAQS

PREGUNTES FREQÜENTS

1. És obligatori participar en el Jubileu?

pregunta (1).png

No, però és una oportunitat preciosa per apropar-nos més a Déu, als altres i també a la creació que Déu ha fet per nosaltres.

FAQS

PREGUNTES FREQÜENTS

2. Els nens poden participar?

familia-nou.png

Sí, de fet és l'any jubilar us pot permetre crèixer junts en la fe, i pot ajudar que la vida és un camí on cada dia intentem estar més a prop de Jesús, i tenir esperança en Ell, malgrat les dificultats de la vida. 

FAQS

PREGUNTES FREQÜENTS

3. Realment la indulgència plenària esborra tots els pecats?

oracion.png

Sí, i el que és molt bonic és que a més a més, es pot oferir per aquelles persones que han mort i encara no han arribat al Cel.

FAQS

PREGUNTES FREQÜENTS

4. On puc trobar els llocs designats per aconseguir la indulgència plenària?

cristiano (1).png

La Conferència Episcopal Española ha creat un espai específic amb un cercado de tots els temples d'Espanya, que pots trobar aquí.

I si necessites més informació, possa't en contacte amb Mn. Oriol.

bottom of page